Ce trebuie sa stim despre animalutele noastre !?

Sunt simpatici, fac parte din familie şi îi iubim mult. Cu toate acestea, trebuie să fim conştienţi că animalele de companie sunt purtătoare de boli, unele foarte periculoase şi greu de identificat. Iată aici principalele zece boli pe care ni le pot transmite prietenii noştri necuvântători.

Una dintre cele mai grave afecţiuni transmisibile de la animal la om este Rabia (turbarea), boală virală, mortală, cu răspândire pe toate continentele, transmisă prin muşcatură de carnivore sălbatice sau domestice. Prevenirea se realizează prin vaccinarea câinelui sau pisicii şi evitarea contactului cu carnivorele sălbatice.

Altă afecţiune ce determină îmbolnăviri grave la om este Bruceloza, boală ce afectează în special organele genitale, determinând avort la femeia gravidă şi inflamaţii ale organelor genitale. E transmisă de căţele ce au avortat sau au probleme în decursul gestaţiei. Prevenirea se realizează prin evitarea contactului direct cu animalul bolnav şi secreţiile şi excreţiile acestuia.

Leptospiroza este o afecţiune transmisă prin intermediul apei sau hranei contaminate, secreţii şi excreţii ale animalelor bolnave, produce febră, insuficienţă renală, hepatică, meningită. Prevenirea se realizează prin vaccinarea câinilor, evitarea contactului cu animalele bolnave si a surselor de apă nepotabilă.

Clamidioza este o afecţiune transmisă prin aerosoli proveniţi de la animale bolnave, reprezentate în special de păsările de colivie. Evoluează mai ales la nivel respirator în formele grave cu pneumonie.

Salmoneloza afectează primar sistemul gastrointestinal si este transmisă pe cale digestivă de orice animal purtător (nu neapărat bolnav). Se previne prin reguli stricte de igienă şi tratarea animalelor bolnave.

Râia se poate transmite de la orice animal (câine, porc, capră, oaie). Alte afecţiuni transmisibile, cu evoluţie cutanată, sunt reprezentate de dermatofitoze, produse de ciuperci microscopice din genul Microsporum, Tricophyton. Cauzează prurit, eritem, crustizare, pseudotundere. Prevenirea se realizează prin tratarea animalelor bolnave, evitarea contactului cu acestea şi spălatul pe mâini.

Babesioza este o parazitoză a sângelui transmisă de către căpuşe, la câine şi pisică. Netratată poate duce la moarte. Evoluează cu icter, febră, anemie, hemoglobinurie. Prevenirea se realizează prin tratamente periodice antiparazitare externe - la animale - si evitarea contactului cu căpuşele - la om.

Leishmanioza este boala transmisă prin muşcătura ţânţarilor şi a puricilor ce au parazitat animalele bolnave. Afecţiunea este gravă, evoluează cu febră şi pancitopenie, afectează pielea, dar produce şi insuficienţe ale organelor interne. E greu de depistat şi nu prea există tratament. Prevenţia se realizează prin deparazitarea externă temeinică a câinilor.

Giardioza este o parazitoză transmisă pe cale fecalo-orală, mai gravă în special la copii, la care evoluează cu enterită. Prevenirea se realizeză prin reguli stricte de igienă, tratarea animalelor bolnave şi chiar vaccinarea acestora.

Echinococoza este o boală parazitară transmisă de la câinele care a consumat carne de oaie contaminată. Se manifestă cu producerea de chişti la nivelul tuturor organelor, după ingerarea ouălor de parazit eliminate de animal.

Larva migrans visceralae este o afecţiune parazitară transmisă prin ingerarea ouălor de Toxocara canis, eliminate din intestinul canidelor şi felinelor nedeparazitate. Boala prezintă un tablou complex, deseori subclinic, depistabilă la teste serologice. Prevenirea se realizează prin reguli stricte de igienă după contactul cu animalele nedeparazitate. La animale se recomandă deparazitări frecvente.

Toxoplasmoza, periculoasă pentru femei.
Această boală se ia de la pisici, se transmite pe cale digestivă, producând în cele mai grave cazuri avort spontan la femeie, afecţiuni oculare, etc.
Prevenirea se realizează prin tratarea animalelor bolnave, reguli de igienă stricte şi restricţionarea contactului dintre feline şi femeia gravidă. În unele cazuri se recomandă renunţarea la pisică pentru a nu pune în pericol sarcina femeii.

Pentru orice informație legată de una dintre afecțiunile descrise mai sus nu evitați să contactați medicul veterinar. Vă poate informa despre prevenirea sau tratarea acestor boli, acolo unde este cazul.