Pentru ce deparazitare interna si externa?

Deparazitarea este recomandată atat pentru a avea un animalut ferit de boli cat si pentru a ne proteja de bolile transmise noua de prietenii nostri necuvantatori.

Privind numai din punctul de vedere al animalutelor, deparazitarea externă urmărește in principal eliminarea puricilor, căpușelor si a păduchilor, iar cea internă este necesara pentru a preveni pierderea în greutate, apariția anemiei, diareei sau a unor parazitoze intestinale.

Paraziții interni se pot combate chiar de la vârste foarte fragede, și anume de la 4 săptămâni, cei externi insa, se recomanda se fie combatuti numai dupa ce animalutul atinge o anumita greutate si/sau varsta. Solicitati medicului veterinar detalii, in functie de tipul animalutului dumneavoastra, rasa, varsta, greutate.

Deparazitarea interna

Cel mai bine este ca in primele luni, atunci când medicul veterinar stabilește schema de vaccinare necesara unui start corect in viata, să îi solicitați și recomandări legate de deparazitarea interna, astfel încât să-i creșteți speranța de viață animalutului dumneavoastra.

Pentru combaterea paraziților interni, care se localizeaza la nivel intestinal, cardiac, pulmonar sau în alte organe, este necesară deparazitarea specifica, care se face prin administrarea de tablete, soluții injectabile sau pipete spot-on.

De retinut este faptul ca pipetele spot-on administrate la nivelul cefei au efect numai asupra unora din paraziții interni si/sau externi. Pentru o deparazitare completa, impotriva parazitilor interni recomandam administrarea de tablete sau solutii injectabile iar pentru parazitii externi, administrarea pipetelor spot-on specifice.

Este bine ca prima deparazitare interna sa se faca încă de la prima vizită la medicul veterinar, înaintea administrarii primului vaccin , daca pacientul este clinic sanatos.. Apoi deparazitarea interna se face periodic, strans corelata cu schema de vaccinare aleasa, pana la terminarea acesteia. De asemenea, se recomanda ca deparazitarile interne din primul an de viata sa se faca cu rapel (repetare) la 7-10 zile, pentru eliminarea atat a parazitilor existenti cat si diferitelor forme larvare prezente impreuna cu acestia.

Odata ce animalul devine adult, deparazitarea interna trebuie continuata pe intreg parcursul vieții, din trei în trei luni.

Nerespectarea recomandarilor de mai sus referitoare la deparazitarea interna poate duce la numeroase complicatii, intoxicatii, oprirea sau incetinirea procesului de crestere sau instalarea unei stari de slabiciune fizica, în pofida faptului că animalele sunt bine hrănite.

Deparazitarea externa

Infestarea cu purici, căpușe, păduchi sau alți paraziți externi poate fi combătută prin deparazitarea externă. Aceasta se poate realiza prin îmbăieri cu diferite soluții, cu ajutorul pipetelor spot-on care se pun la nivelul cefei sau prin intermediul zgărzilor antiparazitare. Trebuie menționat că două-trei zile înainte și după aplicarea deparazitantelor externe animalutele nu se vor spăla.

Un animalut deja infestat cu paraziți externi este neliniștit, cu reactii imprevizibile uneori prezenta parazitilor fiind tradata și de diferite probleme dermatologice sau alte complicații.

Combaterea paraziților externi poate dura, în cazul infestației, si 6-8 săptămâni, în funcție de produsele aplicate, recomandarea medicului veterinar in acest sens fiind obligatorie.

Pipetele sunt eficiente pentru 3 săptămâni - maxim 1 lună, iar zgărzile intre 2-8 luni. De retinut este faptul ca zgarzile au mai ales un rol preventiv, prin continutul de substante repelente care impiedica pozitionarea si fixarea parazitului la nivelul pielii. In cazul infestatiei se recomanda mai intai deparazitarea prin intermediul pipetelor spot-on, urmata la minim 7-10 zile de aplicarea zgarzii, dar numai dupa indepartarea tuturor parazitilor externi. In acest mod, efectul pipetelor antiparazitare poate fi prelungit pana la 8 luni de zile, conform specificatiilor celor mai bune zgarzi gasite pe piata in acest moment.

Cu toate aceste metode de preventie, va recomandam sa va alegeti cu grija locurile de joaca ale animalutelor dumneavoastra.