Cateii se spala pe dinti?

Potrivit unui studiu, cea mai comună boală tratată la peste 80% dintre câinii cu vârsta de peste 3 ani este legată de sănătatea orală.
Dezvoltarea bacteriilor în gura câinelui poate cauza mai mult decât respirația urât mirositoare. Bacteriile din cavitatea bucală sunt, de asemenea, cauza bolilor altor organe precum inima, ficatul sau rinichiul.

La fel ca și dinții oamenilor, dinții câinilor sunt predispuși la dezvoltarea plăcii bacteriene, care atunci când se combina cu saliva și alte reziduri alimentare localizate intre dinți si gingie, se transformă în tartru. Dacă placa și tartrul nu sunt îndepartate periodic de către medicul veterinar, acestea pot cauza periodontită.

Bolile și afecțiunile cavității bucale

Gingivita

Gingivita este o inflamație a gingiilor, cel mai des cauzată de acumularea particulelor de mâncare in crăpăturile dintre dinți și gingii.
Cel mai important simptom este sângerarea, cu toate că s-ar putea observa si o roseață, durere sau dificultatea mestecării. În cazul în care gingivita rămâne netratată, se poate ajunge la periodontită.

Periodontita

Periodontita este o afecțiune gravă care se extinde la țesuturi și oase și cauzează pierderea dinților. Din păcate, această boală este ireversibilă și poate conduce la multe alte probleme.
Dinții sparți sunt o problemă des întâlnită, cel mai adesea cauzată de mestecarea unor obiecte dure.
Semne care vă ajută să depistați problemele cavitații bucale :

Igiena orala si vizitele medicale

Din fericire, cunoștințele despre dentitia animalelor s-au inmultit foarte mult în ultimii ani. Tehnologia dentară s-a dezvoltat de asemenea, oferindu-i animalului numeroase tratamente precum implanturile dentare, proteze (pentru o masticație mai buna), detartraje și albiri dentare.

Câinele dumneavoastra are nevoie de o bună igienă orala pentru a fi sanatos. Spălatul pe dinți este o activitate foarte importantă pe care trebuie să i-o asigurați în fiecare zi. Cel mai bine ar fi sa îl obisnuiți de mic. În momentul în care îl spălați, încercați să folosiți o pastă de dinți destinată cățeilor, deoarece cea pentru oameni ii poate cauza dureri stomacale.
De asemenea, există produse alimentare destinate ingrijirii orale, pe care le puteti găsi în cadrul pet shop –ului sau farmaciei noastre.

Examenele dentare nu trebuie să lipsească, deoarece ele sunt importante pentru a menține o igienă orală bună.

Frecvența cu care trebuie făcute aceste examene depinde de varsta câinelui.

La cățeluși, gura trebuie examinată de veterinar imediat dupa ce l-ați achiziționat și odata cu fiecare vaccin făcut după vârsta de 4 luni.
Este foarte important, de altfel, să se examineze felul în care mușcă animăluțul, deoarece anomaliile masticației pot fi corectate de ortodonți înaintea vărstei de 6 luni.

Câinii cu vârste cuprinse între 1 și 3 ani trebuie duși la clinica veterinară anual, pentru a li se face un control dentar, excepție făcând momentele în care observați anumite probleme ce necesită intervenție imediată.

Între 4 si 6 ani, câinii care au o dantură perfectă și ai caror dinți sunt spălati zilnic nu necesită vizite la cabinetul veterinar decât o data pe an, dar mulți câini cu varsta cuprinsa în acest interval necesită examinări la fiecare 6 luni. Este mai bine să faceti examinări periodice pentru a depista din timp problemele dentiției, decat sa descoperiti, dupa perioade indelungate de timp, afectiuni severe care necesita tratamente costisitoare.

După vârsta de 7 ani, examenele dentare ar trebui făcute cu regularitate, la fiecare 6 luni.

Durerile dinților sunt problematice pentru câini, la fel ca și pentru oameni, dar câinele nu este capabil să vă spună ceea ce il doare, așa că va trebui să depistați dumneavoastra, prin diversele modificări ale comportamentului său.

Câinele dumneavoastra merită tot ce este mai bun și pentru asta trebuie să aveți grijă să ii oferiți tot ce are nevoie și să fiți preocupat de nevoile lui!

Nu ezitați să adresați întrebări legate de igiena orală a animalutelor! Medicii nostri veterinari vă vor oferi cele mai bune raspunsuri si cele mai eficiente soluții!

Autor: Dr. Oana Girneata