Cainii de varsta a treia - Ingrijiri speciale

Au trecut multe primaveri peste campionul nostru si, inainte sa ne dam seama, catelusul de altadata a suferit numeroase transformari: la inceput boticul s-a grizonat putin cate putin, apoi a venit randul urechiuselor, pentru ca in cele din urma aproape intreaga blanita sa para a fi ninsa; Ochisorii s-au adancit in orbite, urechile s-au lasat si ele incet, incet, codita nu mai e la fel de vesela ca altadata iar urcatul scarilor a ajuns sa fie o corvoada. Observam ca nu mai are atat de multa energie, oboseste mai repede - uneori e artagos, preferand sa doarma linistit - si e posibil sa nu ne mai auda cand sosim acasa.

Varsta inaintata difera in functie de talia cainelui, adica aproximativ 5-6 ani pentru rasele mari si 8-10 ani pentru rasele mici. Proportional cu inaintarea in varsta ar trebui sa se inmulteasca si numarul vizitelor medicale. Controlul anual pentru un caine fara afectiuni deosebite consta intr-un examen al sangelui (biochimic si hematologic), un examen oftalmologic, unul cardiologic si unul stomatologic. In functie de rezultatele obtinute, medicul curant va va indruma spre alte controale mai amanuntite. De asemenea nu trebuie sa uitam de vaccinarea anuala si de deparazitarile trimestriale.

Alimentatia

Alimentatia zilnica influenteaza calitatea vietii animalului de companie. Nutritia adecvata contribuie la mentinerea sanatatii fizice si mentale.

Asigurarea ingredientelor necesare (vitamine, minerale, proteine, grasimi si carbohidrati) - in cantitati adecvate - este esentiala in mentinerea starii fizice optime a animalului. Pentru cei cu probleme deosebite de sanatate, exista pe piata o gama larga de diete, impartita pe afectiuni.

Introducerea unui nou tip de hrana se face treptat, pe parcursul a catorva zile, combinand cele doua tipuri de mancare - cel de la care se face trecerea reducandu-se in mod treptat in favoarea celui nou.

Foarte important: nu administrati cainilor maturi resturi de mancare provenite din alimentatia oamenilor, aceasta putand afecta in mod negativ sanatatea animalelor. De asemenea recompensele, care in general contin multe proteine, grasimi si zaharuri, se vor da cel mult o data pe saptamana si numai cu acordul medicului (in fond, nici noi nu savuram in fiecare zi cate o prajiturica).

La cainii seniori metabolismul este mai lent, ei fiind predispusi la obezitate. Acumularea de depozite de grasime exercita o presiune suplimentara asupra articulatiilor si duce in timp la rigiditate si alte numeroase afectiuni articulare.

Proteinele de buna calitate, cu digestibilitate crescuta, (regasite in hrana premium sau superpremium), protejeaza musculatura si tesutul osos prevenind reducerea masei corporale fara grasime.

Nivelurile crescute de antioxidanti (vitaminele C, A si E) sustin functionarea sanatoasa a sistemului imunitar si incetinesc semnele imbatranirii.

Condroitina si glucozamina sunt recomandate pentru mentinerea mobilitatii articulare. Le putem gasi in dietele pentru sustinerea articulatiilor, dar se pot administra si separat, ca suplimente alimentare.

Alergiile alimentare se pot manifesta prin reactii cutanate, modificari ale analizelor sanguine, diaree si ocazional voma. Se recomanda schimbarea alimentatiei, in sensul administrarii unei hrane ce contine ingrediente usor digerabile (carne de somon, miel sau proteina de soia).

Cainii difera mult intre ei in ceea ce priveste masa corporala (intre 1 kg si circa 100 kg) si pentru a oferi nutrientii necesari in proportii ideale, valorile acestora se calculeaza pe baza necesitatilor energetice, fiind esential sa fie urmate recomandarile de hranire pentru categoria de greutate a animalului de companie. De exemplu, rasele de talie mica trebuie sa consume hrana pentru adulti o perioada mai lunga (cam pana la 10 ani) decat cele de talie mare (pana la 7 ani).

Atentie la administrarea de suplimente alimentare fara acordul medicului! Unele vitamine si minerale pot face mai mult rau decat bine unui caine matur (cum ar fi de exemplu administrarea vitaminelor din complexul B, care pot accelera procesele tumorale).

Controlul periodic al urechilor si al glandelor perianale

La cainele matur pot aparea diverse afectiuni la nivelul urechilor daca nu avem grija sa le controlam lunar. Exista si aici o predispozitie de rasa, fiind mai predispusi cateii din rasa Cocker sau Caniche – spre exemplu -, datorita formei urechilor, a excesului de par sau a acumularii de cerumen.

Ca urmare a acestor afectiuni, stapanul poate observa ca animalutul nu il mai intampina cand vine acasa, nu mai raspunde cand e strigat sau cand doreste sa-l trezeasca din somn. Aceste simptome pot fi insotite de stres, ce se manifesta prin anxietate, latrat mai des sau chiar prin incontinenta urinara.

Foarte important este sa nu certati cainele in aceste situatii, nefiind vorba de o problema de educatie ci de o necesitate fiziologica.

Oricum, animalutul va fi extrem de vinovat de ceea ce a facut! Luati in considerare iesiri mai dese la plimbare!

In principiu, controlul si eventual vidarea glandelor perianale se face trimestrial, sau in cazuri speciale, atunci cand medicul dumneavoastra va cheama mai devreme in acest scop.

Miscarea

Dorinta oricarui stapan e sa mentina un stil de viata sanatos pentru cainele sau. Uneori insa, constatam ca animalutul nostru nu mai are aceeasi energie, oboseste mai repede, respiratia e mai accelerata si e mult mai sensibil la temperaturi extreme (hainutele sunt absolut necesare in sezonul rece, pentru cainii cu blana scurta). Aveti grija sa faca miscare - dar una potrivita varstei lui! Plimbarile trebuie sa fie mai scurte si mai dese, pentru ca efortul intens si prelungit ii deterioreaza sanatatea rapid. Nu il fortati sa sara sau sa alerge, pentru ca dorinta suprema a cainelui e sa ne faca pe plac! Nu ne va refuza, desi ar trebui menajat.

Toaletarea

Pielea devine mai sensibila, mai uscata, predispusa la alergii, isi pierde din elasticitate, iar luciul blanii se estompeaza odata cu inaintarea in varsta.

Este esentiala perierea regulata la 2-3 zile si o verificare periodica a unghiilor (acestea se taie lunar, pentru a preveni ruperi de unghii sau eventuale fracturi datorate alunecarii).

Nu exagerati cu baia cainelui pentru ca va veti confrunta cu un exces de sebum (dermatita hiperseboreica, urat mirositoare) sau cu o piele foarte uscata.

Se vor folosi doar sampoane speciale pentru caini, in functie de tipul de blana. Baia se face dupa ultima plimbare, cu apa calda, intr-o incapere bine incalzita, si va fi urmata de stergerea temeinica si eventual uscare cu un uscator de par.

Nu racoriti cainele batran pe timpul verii cu dus rece, pentru ca nu va suporta socul termic!

Ingrijirea periodica a blanitei permite si observarea oricaror modificari la nivelul dermului, cum ar fi exeme, ulceratii, escoriatii sau aparitia unor formatiuni tumorale.

Nu trebuie sa uitam nici de ingrijirea pernitelor sau a trufei: in anotimpul foarte calduros pot aparea arsurile solare iar in sezonul rece ar trebui sa folosim o crema cu rol emolient (eventual de galbenele).

Controlul medical anual

Nu uitati sa mergeti cu cainele la cabinetul veterinar cel putin o data pe an pentru consultatie, vaccinare si deparazitare, dar si pentru o serie de analize sangvine, un examen coproparazitologic si un examen al sumarului de urina. Medicul dumneavoastra este cel in masura sa hotarasca daca mai sunt necesare si alte analize suplimentare.

Examenul dentitiei

Pastrand sanatatea orala a cainelui tau faci un pas important in mentinerea sanatatii lui generale!

E foarte importanta impiedicarea aparitiei tartrului si a placii dentare, prin administrarea hranei industriale speciale, dar si prin consumul unor suplimente masticabile (piele tabacita - de exemplu).

Respiratia urat mirositoare nu e ceva normal si poate indica o boala foarte serioasa cauzata de unele bacterii sau paraziti. Daca placa sau tartrul nu sunt indepartate, creste sansa inflamatiilor dentare si ulterior a paradontozei.

O greseala frecventa a stapanilor o constituie administrarea exclusiva de hrana umeda sau alte alimente moi, atunci cand observa sensibilitate dentara la companionii lor. Sfatul meu este sa ceara cat mai repede un consult dentar si sa hotarasca, in acord cu medical, tratamentul ce trebuie urmat.

Nu pot sa inchei inainte de a spune ca tot ce a fost mentionat anterior are un caracter informativ si va sfatuiesc sa nu administrati cainelui dumneavoastra un produs fara a va consulta cu medicul dvs. veterinar, acesta din urma fiind in masura sa ia deciziile cele mai bune, cunoscand antecedentele medicale ale pacientului.

Pentru Benny

Autor: Dr. Monica Bilan